Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Pohod

Datum: 22.05.2023

POHOD PO POTEH BOJEV POMURSKE POLICIJE IN SLOVESNOST S PODELITVIJO PRIZNANJ  V  LJUTOMERU

13.5.2023  -   V organizaciji PVD Sever za Pomurje je bil izveden pohod po poteh bojev Pomurske policije. Pohodniki so se to deževno jutro zbrali  ob 09.00 uri  na hipodromu  v Ljutomer. Ob jutranji dobrodošlici  v organizaciji  pododbora Ljutomer je zbrane v imeni PVD Sever za Pomurje pozdravila pred. pododbora Ljutomer in hkrati podala nekaj informacij o poteku in organizacij pohoda in slovesnosti.  

Vodja pohoda g. Franc SLOKAN je  pohodnike najprej vodil do Parka I. Slovenskega  tabora, nato skozi mesto Ljutomer. Med potjo  se zaustavili pri spominskih obeležjih  iz osamosvojitvene vojne -91. Prvi izmed teh je bil »tetraeder«  na  Prešernovi cesti v pri spomeniku Triglav,  namen  postavite le tega je pojasnil pred. OZVVS Ljutomer  g. FILIPIČ. Pri spominski plošči na PP Ljutomer pa je pohodnike  nagovoril  član PVD Sever g. Marjan MUNDA in tako obudil spomine na dogodke iz  obdobja-91. V stavbi so v času osamosvojitve vojne 1991 delovali in koordinirali aktivnosti za obrambo R Slovenije postaja milice, teritorialna obramba, enota za zveze in center za opazovanje in obveščanje. Tudi sam je kot aktivni miličnik - policist sodeloval pri osamosvajanju Slovenije.

Pohodniki so slišali marsikaj novega o Ljutomeru, kje je bil posnet prvi  Grossmanov kratki film, da ima Ljutomer tri trge, dva parka, prva samopostrežba v Sloveniji  in še kaj..… na koncu je  sledil še voden ogled kasaškega muzeja ob hipodromu s strani pred. kasaškega kluba Ljutomer.

Ob 13.00 uri  se je pričela slovesnost s HIMNO izvedeno s strani  trobilnega kvarteta orkestra  slov. policije. Moderatorka  prireditve  pol. inš.  ga. Suzana RAUŠ je  uvodoma pozdravila vse zbrane. Nato pa k mikrofonu povabila  predsednika PVD Sever za Pomurje g. Draga Ribaša.  V kulturnem programu so nastopili tudi člani tamburaške skupine Bisernica - DU Ljutomer.  Sproščeno vzdušje se je nadaljevalo in nekaj  skladb  so zaigrali še člani trobilnega kvarteta.

Sledila je še podelitev priznaj in zahval najzaslužnejšim,  podelil  jih je predsednik društva  g.  Drago RIBAŠ.

Pisne zahvale so prejeli: Milena Habjanič, Javni zavod Krajinski park-Goričko, Splošna knjižnica Ljutomer - OE Muzej

Pisna pohvala : Viljem Bagari, Franc, Berden, Jožef Camplin, Jožef Štefanec in Pavel Uljančič

 

Po končanem uradnem delu je sledilo  še prijateljsko druženje s pogostitvijo. Kmalu za tem pa nas obišče patrulje s PP Ljutomer  (Manja Rudolf-Igor Ravnikar). Udeleženci prireditve  so  si z zanimanjem  pogledali novo intervencijsko vozilo, prostor za prevoz pridržanih oseb, opremo. Zastavili pa  so jima, kar nekaj vprašanj povezanih o delu,  pa tudi o sami  varnosti v prometu.

Naše druženje so popestrili tudi člani s pododbora  Ljutomer (Mladen, Bojan in Franc), ki so s svojim inštrumenti zaigrali, kar nekaj prijetnih sklad.

Na pohodu in slovesnosti v Ljutomeru  so se nam tega dne, pridružili še člani veteranskih in domoljubnih organizacij, veteran iz R Hrvaške - Štrigova  in simpatizerji našega društva.

Da smo prireditvi  v Ljutomeru uspešno izvedli se moramo zahvaliti  vsem sodelujočim   tudi  iz vrst POLICIJE:

- moderatorki  ga. Suzani Rauš  iz PU M. Sobota

- trobilnemu kvartetu  orkestra slovenske policije in

- patrulji s PP Ljutomer,

da si kljub službenim obveznostim vzamejo  čas in nam pomagajo pri izvajanju programa dela PVD Sever.

  1. Rantaša

 

 

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024