Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Pogled vojnih veteranov 91 na trenutne razmere Republiki Sloveniji

Datum: 29.05.2023

Dnevnik - Dnevnikov objektiv 27.05.2023

Letošnje praznovanje praznika vojnih veteranov 91, združenih Zvezi vojnih veteranov Slovenije in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, dne 17. maja na geometričnem središču Slovenije je bila priložnost, da slovenski javnosti pojasnimo svoja stališča ne samo naši vlogi pripravah na osamosvojitev in osamosvojitveni vojni, pač pa tudi zapletenih družbenih razmerah, katerih živimo po več kot treh desetletjih samostojnosti.

Vojni veterani se zavedamo, da se oddaljevanjem in poglabljanjem zgodovinskega spomina na vojne napore družbe in njene tragične posledice briše zavedanje pomena vseh, ki smo vojni sodelovali. Vendar je le tisti, ki je vojni sodeloval, lahko avtentična priča zla, ki ga prinaša vsaka vojna. Zaradi tega moramo imeti vojni veterani in veteranski organizaciji aktivno vlogo vodenju dialoga nosilci oblasti, saj smo že bili priča različnim zakonskim spremembam, katerih cilj je bila sprememba tako statusa kot tudi bonitet veterank in veteranov. Da pa bi takšnim ciljem lahko sledili, je prvi pogoj politična nepristranskost veteranskih organizacij. Vendar to ne pomeni, da se odpovedujemo pravici oblikovanja mnenja do načina vodenja države in aktualnih družbenih dogodkov. Pravico do tega nam daje naš prispevek preteklosti, saj smo jo aktivno gradili, sooblikovali in obranili. Zato ne samo, da imamo pravico imeti mnenje, ampak imamo dolžnost, da to mnenje na podlagi argumentov tudi izrazimo, saj se družba ne brani samo orožjem, ampak tudi argumenti in besedami. In tudi besede so orožje, še posebno če jih ljudstvu sporočajo spretni strankarski voditelji. Zato veljata opozorilo in razmislek, da vsaka družba potrebuje ljudi, ki ne le govorijo, ampak tudi vedo, kaj povedati!

Danes, ko na vratih Evrope divja vojna in umirajo tisoči, ko se za vojaško obrambo pripravljajo tudi naše obrambne sile, so nepremišljene in sovražne besede, ki jih poslušamo, popolnoma neumestne in imajo skrajno negativen učinek na vse ljudi, še posebno na mlade, ki bodo poklicani braniti svojo domovino, tako kot smo bili mi, veterani osamosvojitvene vojne. Takšno vedenje je skrajno neodgovorno! Sedaj, ko so se predlogom novem spomeniku osamosvojitvi odprle nove možnosti podpore ali zanikanja in razprave tem, kdo je bil prvi predlagatelj, je čas, da se strankarski voditelji ustavijo in razmislijo. Politično in strankarsko pregrete glave morajo izkoristiti trenutek in pomisliti na prihodnost. Vendar ne le na prihodnost sebe in svoje stranke, ampak na prihodnost nacije in države.

Vojni veterani opozarjamo ne zapravite ene zadnjih priložnosti, ki nam je ponujena! Ob tem pa poudarjamo, da se ne odrekajte svoje zgodovine, pač pa jo sprejmite takšno, kot je bila. vsemi pozitivnimi in tudi negativnimi izkušnjami. In zavedajte se, da se samozavestni narodi ne sramujejo svoje zgodovine! Slovenski narod je svojo samozavest in ponos pokazal ter dokazal vseh zgodovinsko pomembnih časih, tako leta 1941 kot tudi leta 1991! Nesprejemljivo in žalostno je, da nam tujci, katerih države so med drugo svetovno vojno sodelovale Hitlerjevi osi zla, danes izrekajo opozorila in skoraj grožnje, kako naj ravnamo svojo zgodovino.

Skoraj trideset let se predvsem mesecu maju in juniju ponavljajo razprave storjenih napakah, tem, kdo je bil za osamosvojitev Slovenije in kdo proti, kdo je imel pomembnejšo vlogo oboroženem odporu proti JLA in podobno. Nismo presenečeni, saj smo doživeli že vse: od zanikanja pomena osamosvojitve do izpolnitve tisočletnih sanj Slovenk in Slovencev, od zanikanja, da je Sloveniji vojna sploh bila, do epskih podvigov posameznikov, od tega, da je bila teritorialna obramba leta 1968 ustanovljena zato, da osamosvoji Slovenijo, do tega, da sta Slovenijo osamosvojili neka druga teritorialna obramba in neka druga milica.

Vse to nenehno sprožajo tisti, ki jim mirno življenje in sobivanje nista interesu. Pozabljajo na časovno rojevanje naše države ter njeno dolgo, mučno in določenih obdobjih krvavo pot samostojnost, neodvisnost in suverenost, za katero so zaslužne generacije vseh Slovenk in Slovencev. Pozabljajo na pogum in svobodoljubje tistih, ki so najtežjih trenutkih, katerih sta se znašla slovenski narod in slovenstvo, vedeli, kam in na katero stran zgodovine se morajo postaviti.

Zato ponovno in še enkrat prihodnost korenini preteklosti! Zato ne pozabite nanjo in na prispevek tistih, ki so celotni zgodovini uporništva naroda orožjem branili in obranili svojo domovino. Vojni veterani 91 se bomo tudi vnaprej postavili bran sožitju, miru in blagostanju slovenskega naroda!

Generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024