Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Razstava v Monoštru

Datum: 12.06.2023

V smislu predstavljanja razstav Osamosvojitvena vojna v Sloveniji 1991 po raznih osnovnih in srednjih šol kot tudi drugih institucijah v slovenskem prostoru smo tokrat prešli tudi slovensko madžarsko mejo. Podpredsednik PVD SEVER za Pomurje Milan Osterc in predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs sta se v letu 2022 in 2023 dogovarjala in tudi dokončno dogovorila način postavitve same razstave v Hotelu Lipa v Monoštru - Szentgotthard, slovenska manjšina na Madžarskem v Porabju.

 

Milan Osterc ter članica PVD Sever za Pomurje Milena Kovačič in člana Ivan Potočnik ter Igor Klarič so postavili 40 panojev razstave Osamosvojitvena vojna v Sloveniji 1991 in dodali še 7 panojev pomurskih dogodkov v času osamosvojitvene vojne.

Razstave se je udeležilo okrog 30 gostov med katerimi je bila tudi generalna konzulka R Slovenije v Monoštru ga. Metka Lainšček.

Ob priliki same razstave in istočasno ob obeleževanju Dneva državnosti 25 junija 2023 je predsednik društva Drago Ribaš ob pomoči prevajanja predsednice Zveze Andree Kovacs predstavil sam namen razstave kot tudi namen prikazovanja razstave. Podpredsednik Milan Osterc je ob tej priliki predsednici zveze izročil vse knjige in zbornike ki so bili izdane od leta 2015 dalje pod pokroviteljstvom PVD Sever za Pomurje kakor tudi elektronsko verzijo knjige Pomurje je gorelo modro na USB ključku. Isti izvodi knjig in elektronske knjige so bili podarjene tudi Državni slovenski samoupravi v Monoštru kateri predseduje Karel Holec, ki pa je bil zadržan in se srečanja ni udeležil. Podpredsednik je avtorju članka v knjigi Občina Lendava v soju osamosvojitve  1991 Jožetu Hirnoku ob tej priliki izročil tudi en izvod omenjene knjige.

V nadaljevanju je predsednik  Drago Ribaš prisotnim predstavil razstavo po panojih od istočasnem prevajanju na madžarski jezik. Seveda smo ob tej priliki prinesli s seboj tudi zloženke na slovenskem in madžarskem jeziku.

Razstava ostaja v Monoštru do konca meseca junija 2023.

 

Milan Osterc

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024