Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Obvestilo medijem v zvezi praznovanja obletnice odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije

Datum: 24.10.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

Spoštovani !

Dne 26. oktobra 2012 bomo praznovali obletnico odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije.

Odhod zadnjega vojaka JA je bil zaključek oborožene obrambe procesov slovenske osamosvojitve. Dogodki, ki jih povezujemo z osamosvojitvenimi procesi, so se začeli že s preprečitvijo t.i. mitinga resnice v Ljubljani leta 1989, nadaljevali so se s prvimi demokratičnimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990, z razoroževanjem teritorialne obrambe, ustanovitvijo manevrske strukture narodne zaščite, plebiscitom in vojno za samostojno Slovenijo 1991. S sklepnim dejanjem, odhodom JA iz Slovenije, je proces osamosvojitve prešel v zaključno fazo, ko je bila potrebno le še pridobiti mednarodno priznanje nove države.

Iz pristanišča v Kopru se je JA začela umikati 20. oktobra 1991, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Že 21. oktobra je v Luko Koper priplula vojaška ladja Galeb, ki je na krov sprejela nekaj čez tisoč vojakov JA. V naslednjih dneh so v Koper pripluli še črnogorski trajekt Sveti Štefan in dve vojaški transportni ladji. 25. oktobra pa je v Koper priplul tudi malteški trajekt Venus, ki je vkrcal še zadnje vojake JLA, ki so ozemlje Slovenije zapustili istega dne ob 23.55 uri, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991.

Obeleževanje odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije je v preteklih letih potekalo različno, na različnih krajih in v različnih organizacijah. Običajno se v organizaciji izmenjujeta veteranski združenji Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev SEVER (Združenje SEVER). Letošnjo  slovesnost  organizira Združenje SEVER, ki je organizacijo zaupalo Policijskemu veteranskemu društvu SEVER za Pomurje. Za obeleževanje okroglih obletnic pa sta do sedaj menjaje skrbeli MNZ in MO. Leta 2009 je bila slovesnost v Vipavski vojašnici, 2011 v Mariborski Kadetnici, 2011 pa ma stadionu Bonifica v Kopru.

Zadnji vojaki JA so se umikali iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije. Čas do dokončnega umika je bil za pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov, pogajanj in nenazadnje prevzemanja izpraznejenih vojaških objektov v varovanje in upravljanje. Vojaške enote so zapuščale tudi vojaške objekte na območju Pomurja, česar se bomo spomnili tudi na tokratni slovesnosti v Radencih. Kraj letošnjega praznovanja prav zaradi dogodkov v času osamosvajanja torej ni izbran naključno.

Slovesnost bo v Hotelu Radin v Radencih v torek, 26. oktobra 2012, ob 17 uri. Slavnostni govornik bo dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije.

Pred slovesnostjo bodo v Radencih še drugi dogodki:

- ob 14.30 uri bosta predsednika PO ZVVS Pomurje Niko Brus in PVD Sever za Pomurje Ciril Magdič položila venec k spominskemu obeležju pri krožišču;

- ob 15.00 uri bosta predsednika ZVVS genmaj. Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan posadila drevo spomina in miru v Senčnem parku;

- ob 15.40 uri bo skupna seja Predsedstva ZVVS in Upravnega odbora ZPVDS v konferenčni dvorani hotela Radin;

- ob 16.30 uri bo tiskovna konferenca v hotelu Radin, na kateri bosta predsednika ZVVS genmaj. Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan podala skupno izjavo za javnost.

V priponki pošiljamo vabilo za prireditev.

Upamo, da bodo tudi vaše medijske hiše ustrezno počastile to pomembno obletnico. Več informacij vam lahko posreduje organizacijski odbor, ki je dosegljiv na e-naslovu: ciril.magdic@gmail.com M: 031 602 665.   

VETERANSKI POZDRAV!
 

Anton Pozvek
Generalni sekretar Združenja Sever

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023