Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Slovesna obeležitev Spominskega dne Združenja Sever

Bled
Datum: 04.12.2012

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V Festivalni dvorani na Bledu je potekala osrednja slovesnost ob spominskem dnevu Zveze policijskih veteranskih društev Sever - Združenja Sever.

1. decembra je namreč minilo 23 let od napovedanega mitinga resnice v Ljubljani, dogodka, ki bi lahko vodil v izredne razmere z namenom destabilizacije slovenske politike, ustvarjanja dvoma v javnosti, za posledico bi lahko imel vnovično podrejeno vlogo do takratne jugoslovanske centralistične in hegemonistične politike in to samo zato, ker je bil slovenski družbenopolitični in kulturni prostor od ostalih takratnih republik že mnogo bolj razgiban in živahen. Slovenski prostor se je že takrat učil dihati demokratično in pluralno. Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in vsega slovenskega ljudstva ter izredne profesionalnosti takratne milice, je zaradi akcije poimenovane SEVER ideja propadla. Mitingu resnice je bilo enotno in odločno rečeno NE. Mitinga ni bilo, Sever je ostal in obstal.

Zbranim je najprej spregovoril blejski župan Janez Fajfar. Za njim je podpredsednik Združenja Sever Angel Vidmar  poudaril večkrat spregledano in omalovaževano vlogo policijskih veteranov v osamosvojitvenih procesih, ki so se začeli intenzivirati od akcije Sever leta 1989 dalje. Med drugim je opozoril na neustrezen odnos države do vojnih veteranov, na nekatere javne kritike v zadnjem času pa je dejal: naše Združenje SEVER in naša društva so za svoje delo in svoje aktivnosti odgovorna izključno in samo članom. Nobeden politik ne levi in ne desni pa tudi tisti vmes ne, ne more in ne bo usmerjal našega dela in naših aktivnosti. O  teh se bomo odločali sami. V njihovi maniri nam in našim veteranskim soborcem lahko povedo, da smo nezaželeni, lahko nam v svoji maniri odrekajo pravice, ki so nam bile, kot zahvala države, zaradi našega prispevka v različnih vojnah dodeljene in priznane. Ponosa, da so in smo ustvarjali in ustvarili to državo, nam ne morejo odvzeti. Vsi tisti, ki ste in so imeli možnost in priložnost voditi to državo v zadnjih dvajsetih letih, PADLI STE NA IZPITU, zato, ker niste videli državljank in državljanov Slovenije, temveč le sebe, svoje koristi in lastno povzpetništvo. Visoko ste letali in pristanek bo verjetno trd in boleč. Izjeme, ki so bile v tem obdobju, pozdravljamo in njim gre vse naše spoštovanje.
Slavnostni govornik dr. Jože Pirjevec je pronicljivo in zgodovinsko analitično predstavil slovensko pot v samostojnost in suverenost. Kritično je izpostavil zmote, napake in zlorabe pri vodenju države v zadnjih dvajsetih letih ter posledice za življenje prebivalcev in nadaljnji razvoj države. Dejal je: pravilna in upravičena odločitev predsedstva Republike, da je v korist Sloveniji, če z
dobavo orožja pomaga ogroženim sosedom, se je spremenila v business, ki mu pravimo »orožarska afera«in ki je v režiji Janeza Janše krepko iznakazila naše politično življenje. Vanj je namreč vnesla elemente kriminala, kakršnih v naši zgodovini še nismo poznali. S tem nočem reči, da tudi Drnovškova LDS ne nosi krivde za poslabšanje našega političnega miljeja. Že res, da je s politiko
socialnega dialoga ustvarila pogoje za tranzicijo iz enopartijskega socializma v kapitalizem, ki je veljala med vsemi državami s podobno izkušnjo kot »success story«. Z druge strani pa se ni dovolj energično lotila tistih reform, ki bi bile potrebne, in je predvsem dovolila, da so se v topli gredi njenega režima razpasli klientelizem, tajkunstvo in korupcija, od katerih slednja potiska danes Slovenijo na 36. mesto v svetovni lestvici bolj ali manj korumpiranih držav v družbo Botswane, Portugalske in Taiwana. Nismo tako nizko kot so naše sosede Italija, Hrvaška in Madžarska, smo pa vendar v tisti skupini držav, v kateri postaja korupcija resen socialen problem, saj spodjeda učinkovit razvoj gospodarstva.

Slovesnosti so se udeležili številni člani Združenja Sever in gostje, med njimi ranjeni in svojci padlih v vojni za Slovenijo 91, predsedniki ali drugi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, predstavniki policije in drugih policijskih stanovskih društev, Slovenske vojske, OZVVS z območja Gorenjske, župane in druge predstavnike gorenjskih občin, in druge.

Na slovesnosti so bila podeljena najvišja priznanja Zveze policijskih veteranskih društev Sever – Plaketa in Zlati znak Sever. Plakete Sever so prejeli Franc Bevc iz PVD Sever za celjsko območje, občini Tržič in Prevalje, Zagorc Dušan, ravnatelj OŠ Gornja Radgona, Janez Pajer, predsednik ZVVS v prejšnjem mandatu in Dolenjski muzej Novo mesto. Zlati znak Sever so prejeli Branko Ambrožič, poveljnik Enote vojaškega objekta Pokljuka, Franci Povše iz PVD Sever Dolenjska in Bela Krajina, Muzej novejše zgodovine Celje, GEN energija d.o.o, in Policijska postaja Ravne na Koroškem.

V kulturnem programu so nastopili otroška in odrasla folklorna skupina Rudija Jedretiča Ribno, Mešani pevski zbor Lipnica in Policijski orkester pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča. Prireditev je
povezovala Branka Smole.


galerija fotografij: Damjan Renko in Gortan Simončič

 

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024