Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Tudi v Posavju proslavili dan samostojnosti in enotnosti

Datum: 03.01.2013

Avtor/Vir: MMC RTV SLO in Dolenjskilist.si

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti so tudi v Posavju pripravili več proslav, osrednjo posavsko proslavo pa so pripravili v krškem kulturnem domu.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Petra Rep Bunetič, je nastopil Pihalni orkester Krško, s solistom na pozavni Žanom Tkalcem ter pevcema Jernejem Šterkom in Tadejo Molan.

Zbrane je nagovoril tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko.  Ob prazniku se je ozrl na minulo leto. Spodbudno je pogledal na vse na kar smo lahko ponosni na ravni lokalne skupnosti, saj je bilo leto uspešno in zaznamovano z večjimi investicijami »Tudi naša prihodnost bo takšna saj smo začrtali nove projekte, ki našim krajem in ljudem omogočajo razvoj in vlivajo nov optimizem«, je dejal. »Na minuli čas lahko pogledamo z veseljem tudi zaradi optimizma, ki ga lahko črpamo iz številnih novih rojstev: letos se je v naši občini rodilo okoli 270 novorojenčkov, poleg tega vsako leto skozi šolska vrata vstopajo številni otroci, 286 prvošolčkov smo našteli letos med vsemi 2100-timi osnovnošolci, ki obiskujejo naše tukajšnje šole…v njih je vitalna moč naše skupne prihodnosti
in tega se veselimo…« je omenil v svojem optimističnem nagovoru in vsem voščil prijetne praznike in srečno ter uspešno novo leto 2013.

Slavnostni govornik je bil Vlado Bezjak, v času osamosvajanja pomočnik komandirja postaje milice Krško, zdaj pa predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Posavje in predsednik Krajevne skupnosti Brestanica. V svojem govoru je povedal, da so se v takratni milici na morebitno vojno pripravljali že dobri dve leti prej. Svojo pripravljenost na vojno pa so prvič preizkusili 1. decembra 1989 ob akciji Sever, ko so preprečili miting resnice v Ljubljani. Vse to so ponovili v mesecu juniju leta 1991, ko so izvedli stoodstotno mobilizacijo rezervnih miličnikov. Ti so se na vpoklic odzvali vsi – brez izjeme, čeprav takrat niso vedeli, kako dolgo bo vojna trajala.

Bezjak je še opozoril, da smo po dveh desetletjih zdaj priča poskusom privatizacije zaslug, saj se nekateri razglašajo za "junake" osamosvojitvene vojne. Resnica pa je po njegovem mnenju popolnoma drugačna, o čemer bodo pisali zgodovinarji. Ob tem se je tudi vprašal, kje smo zdaj: "Danes vemo, da nam zaostanka za najbolj razvitimi državami Evropske unije ni uspelo zmanjšati, hitro pa nas dohitevajo tudi države, ki so pred 21 leti komaj odgrnile železno zaveso. V tem času je bilo tudi pot pokroviteljstvom politike (leve in desne) odtujenega veliko, nekoč skupnega premoženja, vendar - razen nekaterih izjem - za to ni odgovarjal nihče. Tudi zato se v ljudeh, ki po desetletje ali več na sodišču čakajo na pravico, upravičeno vzbuja občutek, da pravna država ne deluje. Vidimo, da se je naša država znašla v hudi gospodarski, socialni, finančni in politični krizi. Smo tudi v krizi vrednot, česar ne želijo priznati le tisti, ki to državo danes upravljajo. Skupaj s samostojnostjo smo dobili tudi demokracijo, a se je zdravo in strpno soočenje mnenj o tem, po kateri poti naj hodi država, v zadnjih letih umaknilo brezkompromisnim prepirom, politikantskemu cinizmu, podtikanjem ali celo ponarejanju listin, vse to zgolj z namenom diskreditacije nekaterih, ki mislijo drugače. Upravičeno nas preveva občutek, da so nam državo ugrabili."

In kje je danes Posavje?
Bezjak je poudaril, da Slovenija namesto politikantstva in prepirov potrebuje združitev razvojnih potencialov, povezovanje znanja in izmenjavanje idej. Ob tem se je še vprašal, kje je danes Posavje, in si kar sam odgovoril: "V zadnjih dveh desetletjih se je Posavje na vseh področjih zelo razvijalo. Zrasla so nova podjetja, ustanove in različne institucije, ki dajejo kruh številnim družinam. Prepričan sem, da smo se v naši regiji zavzemali za kakovosten razvoj, tako na področju gospodarstva, znanosti in šolstva, turizma, kulture, kmetijstva,podeželja, varovanja okolja kot tudi družbenopolitičnega življenja. Seveda pa s tem, kar smo ustvarili, ne smemo biti zadovoljni in je to treba še nadgraditi vdelujočem svetu regije Posavje.Naši regiji se namreč napovedujejo slabi časi, saj iz vladnih služb za Posavje v zadnjem času ne prihajajo dobre novice. Že Pahorjeva vlada je po več kot 30 letih v programu varčevanja ukinila Policijsko upravo Krško. Prav tako je bil zaradi varčevanja na nitki obstoj porodnišnice Brežice, zdaj pa se govori celo o ukinitvi bolnišnice. Napovedana sta tudi zaprtje nekaterih drugih ustanov in njihova selitev zunaj Posavja, čemur moramo odločno nasprotovati. Sedanja Vlada RS je ob obisku regijemarsikaj obljubila, a za zdaj bolj malo uresničila."

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023