Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

36. Partizanske smučine - Cerkno '45

Datum: 31.01.2013

Avtor/Vir: Anton Pozvek

26. januarja je na SC Cerkno potekala že 36. prireditev Partizanske smučine - Cerkno '45 v spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme v skokih, veleslalomu in teku na smučeh na osvobojenem ozemlju Cerkljanske sredi tedanje okupirane Evrope, na katerih so sodelovali tako partizani kot domačini.

Prelepo sončno  vreme je na start veleslaloma pripeljalo 307 tekmovalcev. Nastopili so pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, na 9. odprtem prvenstvu Združenja veteranov vojne za Slovenijo pa so nastopili tudi člani Policijskih veteranskih društev Sever in člani Zveze slovenskih častnikov in Vojaških gornikov. Tudi letos je imela prireditev mednarodni značaj, saj so se je udeležili člani Svetovne federacije vojakov gornikov iz Črne gore.

Pred tekmo so progo simbolično odprli predstavniki smučanja po starem, skupina Edmunda Čibeja iz Društva Gora s Predmeje in novaški lok smučarji Turističnega društva Novaki. Posebej atraktiven je bil doskok treh padalcev Slovenske vojske in pristanek vojaškega helikopterja.

Borci, le še trije “pravi”, sicer pa 40 članov društva za ohranjanje vrednot, so v smučini zmagali vsi. Slovenski vojaki, domači in mednarodni gorniki, častniki, veterani vojne za Slovenijo in člani policijskega združenja Sever, pa so tekmovali zares. V najštevilčnejši konkurenci kar 140 veteranov je zmago ponovno odneslo domače OZVVS Idrija-Cerkno pred Mežiško dolino in Grosupljem, med policijskimi veterani pa je ekipno zlato šlo v PVD Sever za celjsko območje, pred PVD Sever Ljubljana in PVD Sever Zasavje.

Slavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala v Hotelu Cerkno, kjer so v kulturnem programu nastopili učenci OŠ Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič in ob spremljavi Pavla Magajneta. Slavnostni govornik, akademik prof. dr. Jože Pirjevec, pa je v svojem nagovoru potegnil vzporednico z današnjimi razmerami v državi. “Ni gospodarstvo tisto, ki nas bo izvilo iz krize, ampak je to morala. Vrniti bi se morali k etičnemu naboju NOB,” je Pirjevec zaključil svoj govor. Pred tem je predstavil svojo študijo poročil ameriških zavezniških opazovalcev NOB na naših tleh. Ti so ob vse mogočih slabostih kot zgled izpostavljali iznajdljivost, solidarnost in visoko moralo borcev v sodelovanju s civilnim prebivalstvom. Zato “NOB ni bila le borba proti okupatorju, ampak državotvorno dejanje, ki smo ga Slovenci uspešno izpeljali. Sklicali smo prvi parlament, tiskali knjige, časopise, ustanavljali bolnišnice, organizirali kulturno in športno življenje,” je poudari preobrazbo Slovenije v državo in pri tem ni zanemaril slabosti NOB. “Ali je sploh mogoče brez idealizma doseči kaj velikega?”, se je vprašal skupaj z udeleženci srečanja.

Predstavnika organizacijskega odbora Partizanskih smučin sta vsem, ki že vrsto let sodelujejo pri organizaciji in izvedbi prireditve podelili zlate medalje in priznanja. Zlate spominske medalje so dobili 3 borci NOB, ki so sodelovali v veleslalomu (Polde Maček, Andrej Marinc in Vladimir Krpan) ter še trije, ki so se udeležili smučarskega teka (Jože Vehar, Rado Hrast, Ivan Čačič). Prireditve se je udeležil tudi Martin Urh, eden od dveh še živečih udeležencev tekem leta 1945, ki je v pozdravnem pismu prisotne pozval: »Naši prepiri so odveč. Bodimo prijatelji«. Celodnevno dogajanje je v svojem 94. letu spremljal tudi dolgoletni član Organizacijskega odbora smučin, predstavnik organizatorja tekmovanja leta 1945 - 31. divizije 9. korpusa NOB in Partizanskih odredov Jugoslavije, Ivo Miklavčič, ki je zbrane že tradicionalno nagovoril na otvoritvi na SC Cerkno.

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024