Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

28. Spominski pohod veteranov na Triglav

Datum: 18.07.2013

Avtor/Vir: Anton Pozvek

V petek 12. in soboto 13. julija je potekal 28. spominski pohod članov Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever (ZVVS in SEVER) ter Zveze slovenskih častnikov na Triglav. Vsakoletno druženje je
posvečeno Triglavu – simbolu slovenstva in partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo leta 1944 povzpele na najvišji slovenski vrh.
Letošnjega 28. pohoda se je udeležilo 607 pohodnikov. Na Triglav so prišli pohodniki iz vseh koncev Slovenije in zamejstva, med drugimi pohodniki iz Doberdoba, organizirane skupine iz Ankarana, Kuma, Nanosa, Radovljice in številni drugi. Za varnost pohodnikov je skrbelo 6 policijskih in 9 vojaških gornikov.

Zaključna slovesnost je bila v soboto, 13. julija, ob 13. uri na biatlonskem stadionu na Rudnem polju. Začela se je s slavnostno povorko udeležencev pohoda in 112 praporov. Zaključne prireditve se je udeležila tudi Angelca Vidic - Vlasta, ki se je leta 1944 povzpela na Triglav kot pripadnica partizanske patrulje.

Udeležence sta nagovorila predsednik organizacijskega odbora in predsednik ZZB NOB Radovljica Tone Kapus ter župan občine Bohinj Franc Kramar. V kulturnem programu so nastopili Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor ter operni solist Janez Lotrič. Slavnostna govornica je bila predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek.

Več tisoč obiskovalcev srečanja na Rudnem polju je z aplavzom prekinjalo govor letošnje slavnostne govornice, ki je med drugim dejala: "Vemo, da ljudje niso zadovoljni z vsem, kar naredi vlada. Nekaterih potez si tudi sami nismo želeli," je poudarila. Bratuškova je poudarila, da v Sloveniji tudi danes potrebujemo etično pokončnost in odločnost dejanj. Posebej se je osredotočila na pomen soglasja, ki je, kot pravi, "bogato mnogoglasje, ki navda z voljo in upanjem, da se da". Zato je Bratuškova člane veteranskih združenj ob vrnitvi s Triglava pričakala s prošnjo in povabilom, naj dejavno in glasno pomagajo graditi državljansko soglasje in Slovenijo prihodnosti.

Bratuškova se zaveda, da ljudje niso zadovoljni z vsem, kar naredi vlada. "Nekaterih potez si tudi sami nismo želeli," je dejala. Izpostavila pa je, da so si na tej poti do cilja postavili vprašanje, ali zmorejo z njihovim delom ustvariti boljše pogoje za delo, šolanje, zdravje, dejavno sodelovanje v družbenem življenju vseh državljanov.

"Če tega ne zmoremo, se moramo ne le prerazporediti, ampak tudi umakniti. Mnogi v tej naši ljubi Sloveniji tega niso znali storiti pravočasno, ampak so se ujeli v privilegije oblasti. Velika prednost moje ekipe je, da nam naša začasnost daje vsak dan znova misliti, da nismo večni in da lahko upravičimo prejeto zaupanje le z neizprosno dobrim vsakdanjim delom," je dejala.

 

Foto: Drago Kuhar, DVS S. Primorske, Jože Verdine, PVDS za Koroško, Anton Pozvek

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024