Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Obvestilo za veterane

Datum: 09.12.2016

Spoštovani!

 

Končuje se leto, ko smo obeležili 25 let osamosvojitve Republike Slovenije. Veterani 1991 iz obeh veteranskih združenj smo bili aktivno prisotni pri vseh svečanostih v Pomurju in celi državi ali pa smo jih organizirali sami.

 

 

Tako je bila prvič organizirana Pomurska proslava ob ob dnevu državnosti z predsednikom državnega sveta kot slavnostnim govornikom. Na svečanosti v Gornji Radgoni je bil slavnostni govornik predsednik Pahor. Počasi, vendar vztrajno se kaže pravi pomen bojev za osamosvojitev Republike Slovenije v Pomurju.

Sodelovali smo pri svečanostih posameznih lokalnih skupnosti. Veliko pozornost smo polagali ozaveščanju mladih saj smo izvedli 21 predavanj v osnovnih in srednjih šolah v Pomurju in mladim policistom policijske uprave Murska Sobota.

Vodstvi obeh veteranskih organizacij osamosvojitvene vojne sta vložili velik napor v odpravo krivic, ki so se veteranom zgodile z Janševim zakonom o uravnoteženju javnih financ. Tako je bil lansko leto dosežen kompromis, da se vrne s 1.1.2016 dodatno zdravstveno zavarovanje plačano s strani države veteranom starim 55 let, ki so upokojeni, brezposelni ali nesposobni za delo. V letu 2017 pa bi se naj vsem ostalim.

Ministrstvo za finance je tako kot lani poskusilo spremeniti te določbe in prenesti drugi del obveznosti v naslednja leta, vendar so pogovori z predsednikom vlade omogočili, da se to ni zgodilo in bodo dobili s 1.1.2017 vrnjeno dodatno zdravstveno zavarovanje vsi veterani, ki so ga že dobivali pred Janševim zakonom. Pogoj je, da ima oseba status veterana in je stara 55 let.

Tistim, ki so že dobivali bo upravna enota izdala odločbe po uradni dolžnosti, tistim, ki so v vmesnem času izpolnili pogoje pa bo izdana odločba na podlagi vloge, ki se vloži na upravni enoti pri uradni osebi odgovorni za vetrane. Vloge se lahko vložijo že decembra.

Prilagamo navodila, ki so jih dobile upravne enote v zvezi s tem od ministrastva za delo.

Spoštovani iz navedenega je razvidno, da se Združenje Sever trudi za položaj inodnos do veteranov osamosvojitvene. Enako velja tudi za društva na terenu, tudi za naše. Zato tiste, ki niste naši člani vabimo, da se nam pridružite, ker bomo skupaj močnejši in več nas bo večjo težo predstavljamo pri pogovorih z držabno upravo odgovorno za veterane.

S spoštovanjem!

Drago Ribaš l.r.
predsednik PVD Sever za Pomurje

                                       

 

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023