Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Tekmovanje ZPVD Sever v veleslalomu Cerkno 2017

Datum: 31.01.2017

V soboto 28. januarja 2017 so na smučarskem centru v Cerknem potekale  jubilejne,  že 40. Partizanske smučine »Cerkno 45«. Tekmovanja v veleslalomu se člani Združenja Sever udeležujemo že nekaj let.  V okviru spominskega tekmovanja so sodelovali še tekmovalci  Organizacije Združenih borcev, Veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov in Slovenske vojske.

PVD Sever za Pomurje je predstavljala osem članska ekipa.. Andrej, Igor, Dejan, Leon,  Branko, Drago, Alojz in Marija.  

Vremenske razmere so nam dopuščale, da smo spretno  vijugali po strmini, pa čeprav smo z ravninskega dela Slovenije…In naš skupen  uspeh je  uvrstitev na 5. mesto, med 10. prijavljenimi ekipami združenja SEVER.

-----------------------------------------------------------------------------

 

Več o Partizanskih smučinah

 

 

20. in 21. januarja 1945 je v okolici Cerknega in Čeplesa ter na cerkljanskem vrhu potekalo partizansko smučarsko tekmovanje. Kot tekmovalci so nastopili že uspešni tekmvalci v različnih smučarskih disciplinah: Finžgar, Štefe, Masterl, Potočnik in drugi.

Vreme tistih januarskih dni je bilo lepo sončno, snežne razmere odlične, zanimanje za tekmo pa veliko – zbralo se je skoraj tisoč gledalcev. Tekmovanje je potekalo v času zaključnih operacij v II. svetovni vojni. Cerkno je bilo v krogu do 80 kilometrov obkroženo s skoraj 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot.

V spomin na partizansko smučarsko tekmovanje so v Cerknem 9. marca 1975 na Črnem vrhu priredili prve spominske smučarske tekme. Po uspelem prvem tekmovanju je le to postalo tradicionalno. Leta 1981 so na tekmovanju prvič nastopili vojaki (JLA) v naslednjih letih pa so začeli tekmovati tudi pripadniki TO Slovenije. Leta 1982 je tekmovanje postalo smučarsko prvenstvo TO. Po letu 1991 so v Cerknem začeli tekmovati veterani vojne za Slovenijo. Z nastopom italijanske ekipe A.N.A. tekmovanje dobiva mednarodni značaj.

 

Vrste tekem januarja 1945 v Cerknem in rezultati

Tekmovanja so potekala v disciplinah:

  • patruljni tek na smučeh
  • veleslalom
  • smučarski skoki

V patruljnem teku, tekmovanje je potekalo 20. januarja, je nastopilo 7 patrulj s po tremi tekmovalci.

Zmagala je patrulja Prešernove brigade, druga je bila patrulja Vojkove brigade, tretja pa patrulja Gradnikove brigade.

Tekmovanje v veleslalomu se je odvijalo 21. januarja. Zmagal je Janez Štefe, drugi je bil Rudi Finžgar, tretji pa Marjan Masterl.

Na tekmi v smučarskih skokih je zmagal Rudi Finžgar, drugo mesto je zasedel Alojz Potočnik, tretje mesto pa Janez Štefe.

Finžgar je bil po II. svetovni vojni eden vodilnih slovenskih smučarskih skakalcev iz generacije Janeza Polde.

Štefe je bil po vojni član slovite Slovenske (tržiške) smučarske trojke: Štefe, Lukanc, Mulej.

Do zmage Andreja Jermana v smuku za svetovni pokal v Garmischu leta 2006, je bil Štefe vse dotlej najuspešnejši slovenski tekmovalec v smuku.

 

V letu 2009 je bila  prvič uvedena nova mednarodna kategorija v kateri bodo tekmovali člani organizacij vojaških gornikov, združenih v mednarodno federacijo vojaških gornikov International Federation of Mountain Soldiers – IFMS. V tej kategoriji bo letos nastopila ekipa italijanske zveze vojaških gornikov A.N.A. in dve ekipi Združenja vojaških gornikov Slovenije – ZVGS. Kategorija IFMS v okviru Partizanskih smučin v Cerknem ima ambicijo prerasti v vsakoletno prvenstvo IFMS v veleslalomu. 

 

Korenine ELAN-a v Cerknem

Pod vodstvom Rudija Finžgarja je v Cerknem v drugi polovici leta 1944 začela delovati partizanska smučarska delavnica. V Cerknem je delovala do marca 1945 in izdelala od 90 do sto parov smuči. Finžgar je delavnico po vojni preselil v Žgošo pri Begunjah na Gorenjskem. Iz delavnice se je rodil ELAN. (Po publikaciji Marjana Masterla »Partizanske smučine – Cerkno '45«, izšla leta).

 

 

 

Partizanska smučina Cerkno 2017

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024