Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Ob dnevu suverenosti

Datum: 26.10.2017

Predsednik Pahor ob dnevu suverenosti:

Slovenci smo z osamosvojitvijo postali gospodar svoje usode.

Ob današnjem najmlajšem državnem prazniku, dnevu suverenosti, ki ga v Republiki Sloveniji praznujemo tretjič, je Urad predsednika Republike Slovenije, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je danes obiskalo blizu petsto (500) obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika republike. Gre za drugi najštevilčnejši obisk v Predsedniški palači v tem letu.

Obiskovalce je uvodoma nagovoril predsednik republike Borut Pahor in vsem državljankam in državljanom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku, ki je eden izmed treh naših najpomembnejših, saj se ponosni spominjamo na čase, ko smo se enotni odločili za samostojnost, jo razglasili in tudi uspešno ubranili. "Ti prelomni trenutki bodo za vedno zapisani v naša srca in so hkrati tudi navdih za mlade ljudi," je dejal predsednik republike in poudaril, da Slovenci nismo predmet prepiha zgodovine, kar dokazuje tudi naša slavna zgodovina vse od Trubarja naprej, tekom katere nam ni bilo nič podarjeno in smo veličino dosegli takrat, ko smo enotni sledili svojim ciljem. Ob tej priložnosti je predsednik Pahor posebej pozdravil policiste veterane, ki so imeli pomembno vlogo v času naše osamosvojitve. Odločitev, da se vrata Predsedniške palače odprejo za obiskovalce, je bila prava, meni predsednik Pahor, kar potrjuje tudi več kot enajst tisoč obiskovalcev, je še dodal.

 

V svojem nagovoru ob državnem prazniku se je predsednik republike ozrl v našo zgodovino z mislijo na prihodnost. "Slovenci smo z osamosvojitvijo postali gospodar svoje usode," je dejal in izpostavil, da nas zgodovina uči, da v svojih ciljih in željah ne smemo biti preskromni, saj le tako lahko dosežemo neverjetne uspehe. To je v času okrevanja po težkem obdobju pravzaprav ključno, je ocenil predsednik Pahor; v prihodnje bo za nas odločilno, kako se bomo kot suverena država znali umestiti v spremenljivo in nepredvidljivo evropsko in mednarodno okolje, ga razumeti in se mu prilagoditi. "Slovenci smo, vselej ko smo bili enotni, zmogli doseči zastavljene ambiciozne cilje," je še dejal predsednik republike in svoj nagovor sklenil s pobudo, da bi Slovenke in Slovenci kljub razlikam znali spoštovati drug drugega in skupaj živeti, saj bomo le tako lahko poskrbeli za mirno in varno prihodnost naših otrok, v kateri bodo lahko razvijali svojo ustvarjalnost in talente, s katerimi si bodo ustvarili svobodno in lepo življenje.

 

Današnji praznik so s kulturnim programom počastili tudi učenke in učenci iz Osnovne šole Sečovlje. Množico v Veliki dvorani so pozdravili v pristnim solinarskim pozdravom, nato pa so nas na krilih plesa in pesmi popeljali širom naše domovine, od "murja" do Prekmurja. Nastopajoči so svojo šolo uspešno zastopali na drugem vseslovenskem šolskem narečnem festivalu Vsaka vas ima svoj glas, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

 

"Našo Predsedniško palačo," kot je dejal predsednik Pahor, so številčno obiskali tudi člani Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje in Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje, udeleženci projekta Medgeneracijski prijatelji in evropskega programa Komunikacija na delovnem mestu in v vsakdanjem življenju, najmlajši državljančki iz vrtca Čriček pri OŠ Matije Valjavca Preddvor s spremstvom, učenke in učenci iz osnovnih šol Fram, Korena in Šturje Ajdovščina s spremstvom in drugi obiskovalci.

 

Po uradnem delu so si vsi prisotni na dnevu odprtih vrat pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Z zanimanjem so si ogledali menjavo častne straže Garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.

 

AVDIO posnetek govora predsednika republike z naslovom: 2017-10-25_PRS_govor.mp3 in AVDIO posnetek celotnega dogodka z naslovom: 2017-10-25_dan_odprtih_vrat.mp3 lahko najdete na ftp://ftp.up-rs.si/ (uporabniško ime: mp3slika, geslo: mp3slika) oz na skupno ftp://mp3slika:mp3slika@ftp.up-rs.si/ 

 

VIDEO posnetek govora predsednika republike z naslovom: 2017-10-25_PRS_govor.mp4 in VIDEO posnetek celotnega dogodka (od 20. ure dalje) z naslovom: 2017-10-25_dan_odprtih_vrat.mp4 lahko najdete na ftp://ftp.up-rs.si/ (uporabniško ime: mp3slika, geslo: mp3slika) oz na skupno ftp://mp3slika:mp3slika@ftp.up-rs.si/ 

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024