Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Strokovni veteranski izlet POT UPORA

Datum: 06.04.2018

Čas izleta:  sobota, 19.05.2018 ob 05.00, uri, odhod izpred trgovine TUŠ M.Sobota, Bakovska         cesta.                                      

Cena 30 EUR  vključuje: prevoz s turističnim avtobusom VUČKO, vstopnine, hrano in  pijačo.

 

Program:

Vožnja po avtocesti mimo Maribora in Celja v Ljubljano, mimo Ivančne gorice, Muljave, do parkirišča Baze 20, v bližini Dolenjskih toplic. Vmes opravimo postanek za okrepčilo s  kavico.

Ob 08.30 uri se priključimo udeležencem pohoda imenovan »Pohod upora«, ki ga organizira Društvo za vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu. Pohod se prične s pozdravom udeležencem, se povzpnemo do Baze 20, kjer imamo kratko strokovno vodenje s strani Dolenjskega muzeja. Nato se spustimo do bolnice Jelendol, ki je bila del široke mreže bolnišnic z imenom Slovenska centralna vojna in partizanska bolnišnica (SCVPB) in pripadajočega grobišča. V bližini je tudi izvir, ki je bil ključen vodni vir bolnišnice. Od tu dalje uživamo v rekreativnem krožnem pohodu, makadamska cesta se po gozdnem prostranstvu zlagoma vzpenja do skritega partizanskega grobišča pri nekdanji bolnici  Stari log pri Jelenici. Med vračanjem proti Bazi 20 si tudi ogledamo še vedno skriti Bunker 44. Pot končamo na izhodišču.

 INFORMACIJE ZA POHODNIKE: dolžina pohoda okoli 12 km, 3-4 ure počasne nezahtevne hoje po gozdu.

 POTREBNA OPREMA: pohodna obleka in obutev, po želji pohodne palice, pijača. Zaželeno je, da imate s sabo tudi oblačila in pokrivala s simboli društva.

 Po okrepčilu se odpeljemo v vas Krka, t.j. kraj iz nadaljevanke »Reka ljubezni«. Zapeljemo se po kraju, se okrepčamo, nato pa si ogledamo naše podzemlje v Krški jami in ob njej izvir reke Krke. Preko Ivančne gorice se odpeljemo v smeri Trebnjega, kjer nam pri spominskem obeležju na Medvedjeku, na kraju samem, z razmerami med osamosvojitveno vojno poroča predstavnik PVD Sever za Dolenjsko.

 Iz Trebnjega se odpeljemo do Šentruperta, kjer se ustavimo v » Deželi kozolcev«  in nato imamo v bližnjem lokalu pozno  dolenjsko kosilo ter ga zaključimo  s Cvičkom.

 V primeru slabšega interesa, se lahko izleta udeležijo tudi drugi. Prosimo vas, da udeležbo izleta rezervirate in plačate pri blagajničarki društva g. Kseniji Herbaj (tel. št. 02 522 42 00 ali GSM 031 475183). Ker je število udeležencev omejeno na en avtobus vas naprošamo,  da pohitite s prijavami in sicer do vključno 11.05.2018. Vabilo je objavljeno  na naši spletni strani,  http://www.sever-pomurje.si/ , kjer  si lahko  ogledate tudi druga obvestila.

 Naprošamo vinogradnike, da s sabo prinesejo kakšno dobro kapljico.

 VETERANSKI POZDRAV!

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023