Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD SEVER, STROKOVNI IZLET NA DOLENJSKO

Datum: 04.06.2018

Po skrbnih pripravah se nas je kar 52 članov  društva, polnih dobre volje, s turističnim avtobusom avtobusnega prevozništva Vučko iz Zg. Bistrice, že ob 05. uri dne 19.5.2018 odpravili na redni spomladanski izlet društva.

Pot nas je vodila po avtocesti mi mimo Maribora in Celja do Trojan, kjer je bil čas za jutranjo kavico in za krof, ter nato mimo Ljubljane do Ivančne gorice. V Ivančni gorici smo zavili z avtoceste in se peljali skozi  Muljavo, rojstni kraj našega pisatelja Josipa Jurčiča in nato naravnost do parkirišča  Baze 20, v bližini Dolenjskih toplic.

Da bi lahko lažje izpolnili nalogo, ki smo si jo zadali za to dopoldne, smo se okrepili z malico iz prtljažnika avtobusa, tradicionalno pečenimi svinjskimi rebri in s Mileninimi kvasenicami. Ob 09. uri smo se priključili  udeležencem pohoda imenovanim »Pohod upora«, ki ga je organiziralo Društvo za vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu. Pohod se je pričel s pozdravom udeležencem, nato smo  se povzpeli do Baze 20, kjer je opravil kratko strokovno vodenje kustos  Dolenjskega muzeja. Iz  Baze smo se spustili do bolnice Jelendol, ki je bila del široke mreže bolnišnic z imenom Slovenska centralna vojna in partizanska bolnišnica (SCVPB) in do pripadajočega grobišča. Nekateri naši udeleženci pohoda so pohod skrajšali, večina pa nas je odšla v lepem vremenu v senci visokih dreves prostranega Kočevskega Roga po poti dolgi okrog 12 km. Šli smo mimo grobišča bolnišnice Stari log pri Jelenici in si med vračanjem na izhodiščni položaj ogledali  še vedno skriti »Bunker 44«. Prijetno utrujeni smo s pohodom zaključili malo pred 13. uro. Pri avtobusu je bilo za nas vse že pripravljeno, da smo se okrepili s  hrano, se okrepčali s hladnim špricarjem  in ker  smo med pohodom izgubili tudi precej sladkorja, smo tega dopolnili s pecivom.

Po slovesu od prijaznih organizatorjev smo se odpeljali mimo Žužemberga do vasi Krka, kjer smo si s strokovnim vodenjem predstavnika turističnega društva Krka ogledali podzemlje Krške jame in sam izvir reke Krke. Navdušeni smo bili nad prekrasno okolico kraja, ki je znan tudi pod tem, da v njem   snemajo priljubljeno slovensko nadaljevanko »Reka ljubezni«.

Po ogledu vasi Krka smo se odpeljali do bližnjega Medvedjeka, do spominskega obeležja osamosvojitvene vojne, to je kraja, kjer je bila zaustavljena kolona JLA in kjer je  umrlo več tujih voznikov tovornih vozil, pripadnik TO in domačin. Sprejeli so nas predstavniki PVD Sever za Dolenjsko in sicer  sta veterana Dušan Hajdinjak in Anton Gole, spregovorila o dogodkih na tem mestu ter nam izročila Zbornik, ki ga je društvo pripravilo o dogodkih med osamosvojitveno vojno. V imenu udeležencev izleta se jima je za poročanje, izročeni Zbornik in okrepčilo s dolenjskim vinčkom, zahvalil podpredsednik našega društva Janez Vencelj, ki nam je v nadaljevanju tudi med vožnjo razkazal kraj svojega otroštva.

Mimo Trebnjega smo se odpravili do Šentruperta, mimo največjega slovenskega Zavoda za prestajanje zaporne kazni Dob in mimo  » Dežele kozolcev«  ter  imeli v bližnjem lokalu Javornik  pozno  dolenjsko kosilo pripravljeno v krušni peči.

Dobro razpoloženi smo se preko Rateč in Zidanega mosta vračali domov ter med analizo na postajališču pri Mariboru že načrtovali  cilje jesenskega izleta.

Zapisal: Anton Rozman

Izlet Dolenjska

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023