Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Razkrižje - pohod in odkritje spominske plošče

Datum: 03.07.2018

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje je v soorganizaciji z  Osnovno šola Janeza Kuharja Razkrižje in Občino Razkrižje so v soboto, 23, junija 2018, organiziralo pohod po poteh bojev osamosvojitvene vojne. Med 9.00 in 9.30 uro smo se zbrali na parkirnem prostoru pred Domom kulture v Razkrižju. Ob 9.30 uri nam je župan Občine Razkrižje g.Stanko Ivanušič predstavil zgodovinske,  kulturne in politične krajevne znamenitosti.

Ob 10.00 uri smo krenili izpred Doma kulture Razkrižje do naselja Gibina v gibinsko grabo do spominskega obeležja osamosvojitvene vojne, kjer nam je o takratnih dogajanjih spregovoril domačin g. Marjan Zajnkovič. Od spominskega obeležja smo nadaljevali do mejnega prehoda Gibina, kjer smo si ogledali mejni prehod, žično ograjo ob meji in bunker, ki je bil zgrajen ob osamosvojitveni vojni. Z mejnega prehoda smo odšli do izzliva reke Ščavnice v Muro in nadaljevali do potočnega mlina poleg katerega je edini slap v Pomurju. Na pročelju mlina je tudi obeležje NOB. Od tu smo se napotili do prazgodovinske naselbine kjer smo si ogledali živ prikaz kako so tu živeli ljudje pred 5500 leti. Nadaljevali smo do Ivanovega izvira in nato do kovaškega muzeja Antona Horvata v Razkrižje. Tu smo si ogledali muzej in prikaz kako se je nekdaj kovalo.

Od kovaškega muzeja smo odšli do Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje in se ob 14.00 uri udeležili slovesnosti ob odkritju spominske plošče v spomin na dogodke osamosvojitvene vojne leta 1991.

Zbrane so nagovorili:

  • Župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič
  • Ravnateljica Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje Anica Šimonka
  • Predsednik Policijskega veteranskega društva SEVER za Pomurje Drago Ribaš.

V kulturnem programu so nastopili učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje pod mentorstvom učiteljice Bojane Pergar Stolnik, ki so sodelovali na natečaju Spominska obeležja pripovedujejo in bili nagrajeni, Tamburaška skupina Bisernica ter člani orkestra Slovenske policije.

Podeljena so bila tudi priznanja PVD SEVER.

  • Na podelitvi v Razkrižju je bilo podeljeno priznanje bronasti znak Združenja Sever članu Francu Prapotniku.
  • Pismena zahvala je bila podeljena Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Pismena zahvala se podeli zunanjim fizičnim ali pravni osebam, ki pomagajo društvu pri njegovem delu v preteklem letu.
  •  Pismena pohvala je bila dodeljena članu PVD Sever Petru Horvatu, ki se prireditve ni mogel udeležiti. Pismena pohvala se podeli članu društva za požrtvovalno delo v društvu v preteklem letu.

Program je povezovala Suzana Rauš iz Policijske uprave Murska Sobota.

Pohod ob meji XVII

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023