Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

150 let slovenskega tabora

Datum: 06.04.2018

V letu 2018 Ljutomeru obeležuje 150. obletnico 1. slovenskega tabora, prvega množičnega narodnopolitičnega zborovanja z zahtevo po temeljnih narodovih pravicah – uradni rabi slovenskega jezika in Zedinjeni Sloveniji.

 

Tabor v Ljutomeru 9. avgusta 1868 je odprl pot taborskemu gibanju v slovenskih deželah in dal prepoznavnost Slovencem v monarhiji. Tabori so zajeli vse slovenske dežele razen Prekmurja, ki je bilo pod madžarsko upravo, vendar se je veliko število prekmurskih Slovencev takrat udeležilo tabora v Ljutomeru.

Osrednja prireditev 150. Obletnice je potekala 5.8.2018 v parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru s pričetkom ob 10.00 uri.

Na prireditvi smo aktivno sodelovali tudi člani Policijsko veteranskega društva SEVER za Pomurje z udeležbo društvenega prapora. Prireditve se je udeležil tudi predsednik društva  Drago Ribaš.

Kot je bilo na taborih v navadi, so bile na prireditvi oblikovane zahteve oblastem za izboljšanje razmer.

Med govorniki je bil tudi predsednik države Borut Pahor kateri je dejal, da moramo pazit na samostojno državo in eden na drugega.

Na prireditvi so spregovorili še županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, častni občan Občine Ljutomer dr. Miran Puconja, ki je spomnil na veličastno prireditev pred 150 leti, Marija Kralj in Danijel Zelko v imenu gospodarstva, Aleš Vaupotič v imenu kmetov, Samo Tuš v imenu Zveze društev Moja Mura in Branko Novak v imenu civilne zaščite in gospodarstva.

Zahteve predstavnikov stanov bodo poslane vladi in organizatorjem prihodnjih slovesnosti ob obletnicah taborov, da jih bodo dopolnjevali.

 

Janez Vencelj

Podpredsednik Policijsko veteranskega društva SEVER za Pomurje

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023