Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Poslanci SDS bi vojnim veteranom vrnili odvzete pravice

Datum: 16.04.2019

STA 10.4.2019

Poslanci SDS so danes v DZ vložili predlog novele zakona o vojnih veteranih. Ta po besedah poslanca Tomaža Lisca vojnim veteranom vrača pravico do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, znižuje starostno mejo za pridobitev statusa vojnega veterana s 55 na 50 let ter dviguje prag za pridobitev veteranskega dodatka na 550 evrov.

Lisec je na novinarski konferenci ob predstavitvi predloga novele opozoril, da so vojni veterani ena od skupin, ki so jim bile v času gospodarsko-finančne krize z zakonom za uravnoteženje javnih financ deloma odvzete nekatere pravice, ki pa do danes kljub izboljšanju finančne slike države še niso bile vrnjene.

Zato v SDS med drugim predlagajo, da se z novelo zakona vojnim veteranom vrne pravico do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja ter zniža starostno mejo za pridobitev statusa vojnega veterana z zdajšnjih 55 na 50 let. V pravice vojnih veteranov so po besedah Lisca posegle tudi lani sprejete spremembe pokojninskega zakona, s katerimi je bila pokojnina za upravičence, ki so dopolnili pokojninsko dobo 40 let brez dokupa, določena na minimalno višino 500 evrov. Slednje je po njegovih besedah v praksi pomenilo, ko so mnogi dotedanji prejemniki veteranskega dodatka slednjega izgubili. Cenzus za dodatka je namreč trenutno določen pri 497,15 evra, z zvišanjem pokojnine na 500 pa so nekateri ostali brez njega. Cenzus bi zato v SDS dvignili na 550 evrov.

Po besedah Lisca je namreč prav, da se krivice popravijo. "Govorimo namreč o osebah, ki so v času osamosvajanja na terenu žrtvovale svoje zdravje in službene obveznosti na račun tega, da smo vzpostavili samostojno državo. In ko te dni s strani predstavnikov vladne koalicije, predvsem ministrov poslušamo, kako nam gre super, je prav, da imajo od tega super vsi nekaj," je dejal.

Po oceni SDS bo imela novela minimalne finančne posledice za državni proračun, in sicer največ v višini sedem milijonov evrov. Predlagajo tudi, da DZ zakon sprejema po rednem postopku, s čimer bo po besedah poslanca dovolj časa za morebitne popravke samega besedila zakona.

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023