Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Izlet PVD Sever

Datum: 04.11.2019

Izlet PVD SEVER za Pomurje je bil organiziran in izveden dne 25.10.2019  s ciljem, da smo počastili  državni praznik  Dan  suverenosti  v Republiki Sloveniji s katerim tega dne  obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

Tega dne smo se zbrali na običajnem mestu  na parkirnem prostoru pred prodajalno TUŠ v Murski Soboti. 50. dobro razpoloženih udeležencev izleta smo se po vozniku Cirilu avtobusnega prevozništva Vučko odpeljali v smeri Vrhnike, kjer je bila ta dan ob 18. Uri  organizirana proslava  v počastitev praznika.  Samo potovanje smo izkoristili in se naprej ustavili v Mariboru.

Na območju Poslovno – proizvodne cone (na območju bivše tovarne TAM) smo si v spremstvu vodičke ogledali podzemne rove, ki  so bili zgrajeni po Nemcih v letih 1943/44 za rezervno lokacijo medvojne proizvodnje  letalskih delov. Spustili smo se  po devetdesetih stopnicahli v globino 15 metrov, s stalno temperaturo 12 stopinj celzija in v  dobri uri in pol opravili ogled.  

Potem, ko smo se okrepili, smo se odpeljali v Ljubljano, kjer smo si  v Cekinovem gradu ob Tivolskem parku  ogledali v Muzeju novejše zgodovine  stalno razstavo »Slovenci v XX. stoletju«, to je za nas Slovence najbolj burno obdobje zgodovine, ki zajema dve svetovni vojni, medvojno obdobje v času Države SHS in Kraljevine Jugoslavije, povojno obdobje v okviru SFRJ in same osamosvojitvene vojne do  predsedovanja Slovenije Evropski uniji leta 2008.

Skozi Tivolski park smo se sprehodili do našega »Parlamenta«, si ga od  zunaj ogledali, ogledali pa smo si tudi grobnico narodnih herojev  in Spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. Čas pred vkrcanjem na ladjico smo v lepem sončnem vremenu  izkoristili za ogled tromostovja, spomenika našemu pesniku Franceta Prešerna, ogledali  smo si tudi bližnjo tržnico kjer je ravno v tem času potekala tista prava »Odprta kuhna«, s pestro ponudbo jedi in pijač.

Čas na ladjici je zelo hitro minil, ker  si je večina udeležencev , prvič ogledala mesto z reke in občudovala okolico reke tam od Zmajskega mostu do Špice, kjer se od reke odcepi Grubarjev kanal.

Na  proslavi  je imel slavnostni govor član takratnega predsedstva Dušan Plut. Več  posameznikov s Vrhnike je spregovorilo  o dogodkih v času osamosvojitvene vojne in o času po njej. Izredno dober  nastop je imela  naša pevka  Manca  Ismaileva ob spremstvu pevskega zbora in Orkestra slovenske policije.

Po proslavi smo se še nekaj časa družili z našimi znanci veterani drugih društev. V prijetnem vzdušju je minila vožnja do doma. Ugotovili smo, da je izlet uspel, načrtovali pa smo že, kam nas bo vodila naslednja pot, predvsem pa smo ugotovili, da smo na primeren način proslavili  državni praznik.

 

    Zapisal:  

Tone Rozman

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2023