Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Obvestilo MORS

Datum: 21.12.2020

V vednost pošiljamo obvestilo MORS o pripravi sprememb in dopolnitev pravilnika o merilih za sofinanciranje dejavnosti NVO v javnem interesu na področju vojnih veteranov. Ko bo pravilnik podpisan, lahko pričakujemo objavo razpisa za sofinanciranje v letu 2021.  

  

 

 

Tokratna aktivnost MORS preseneča, saj smo doslej pri nastanku pravilnika in pri vseh njegovih dopolnitvah in spremembah vselej aktivno sodelovali ter rešitve usklajevali. S tem dopisom pa nas le seznanjajo s pomembnimi spremembami, hkrati pa se v dopisu sklicujejo na ZVVS in ZPVD Sever, da smo v preteklosti zahtevali, da se pri članstvu financira samo člane vojne veterane. Res je, da smo na to opozarjali, ker tako določa zakon o vojnih veteranih. Smo pa zaradi nestrinjanja ostalih prejemnikov sredstev pristali na kompromis, ki je bil do sedaj v veljavi.  

Drugo kar nas zelo moti je to, da MORS način sofinanciranja opravičuje s tem, da se je v zadnjih letih povečalo število nevladnih organizacij v javnem interesu na področju vojnih veteranov. To je sicer res in na to smo MORS večkrat opozorili, vendar se je to zgodilo zaradi ravnanja ministrstva za obrambo, ki nerazumno podaja novim nevladnim organizacijam ta status. Tako so v zadnjih letih ta status podelili Združenju vojnih invalidov in svojcev padlih 1991, Društvu MORiS Kočevska reka in Društvu vojnih veteranov Pekre – Ig 1991.  

Sredstva za sofinanciranje dejavnosti nevladnih organizacij na področju vojnih veteranov smo si pri »Cerarjevi« vladi izborili sami (ZVVS in ZPVDS). Sedaj pa MORS ta status podeljujete tudi drugim, dodatnih sredstev pa ne zagotavlja. Zaradi tega od MORS zahtevamo, da tudi sredstva za delovanje nevladnih organizacij na področju vojnih veteranov ob vsakoletnem proračunu ustrezno poveča, saj tega do sedaj še niso storili. Zahtevamo tudi, da se dosledneje preverja status vojnih veteranov pri članih društev, ki so sofinancirani iz državnega proračuna. 

  

Anton Pozvek 

Generalni sekretar ZPVD Sever

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024