Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Predstavitev knjige

Datum: 16.11.2023

Dne 2.12.2022 so v imenu KODVOP-a (koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja) Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, Zveza veteranov vojne za Slovenijo (Pomurska koordinacija) in Zveza Slovenskih častnikov (Pomurska koordinacija) izvedli strokovni posvet na temo RAVNANJE S PREBEŽNIKI IN UJETIMI PRIPADNIKI JLA TER ZBIRNIH CENTRIH MED OSAMOSVOJITVENO VOJNO V POMURJU 1991 v kulturni dvorani v Puconcih. Na posvetu so vojni veterani iz vrst milice opisali pravne podlage, načrtovanje in konkretno delo v zbirnih centrih za vojne ujetnike JLA v Pomurju.

Na podlagi teh prispevkov je letos nastal zbornik z istim naslovom. Zbornik je bil predstavljen v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti 24.10.2023 dan pred praznikom dnevom Suverenosti. Drago Ribaš predsednik PVD Sever za Pomurje je predstavil namen izdaje zbornika, dr. Alojz Šteiner je kot strokovnjak  v svojem prispevku opisal vsebinski del zbornika, pomen in statistični del. Milan Osterc podpredsednik PVD Sever za Pomurje je opisal tehnični del nastanka zbornika. Prireditev je povezoval predsedujoči v KODVOP-u Anton Kosi, ki je bil moderator na tudi na strokovnem posvetu v Puconcih.

Udeležence je na začetku pozdravila tudi direktorica knjižnice. Prireditev pa sta popestrila učenki glasbene šole Murska Sobota. Zbornik je še eden kamenček v mozaiku dokodkov, ki osvetljujejo dogodke pred, med in takoj po osamosvojitveni vojni v Sloveniji 1991, udeležence v teh dogodkih in v tem zborniku neverjetno humanost miličnikov, vojakov teritorialne obrambe in predvsem prebivalcev Pomurja, ki so za vojake agresorske vojske zbirali oblačila, obutev in hrano ter kot prostovoljci skrbeli za njih. To pa se zgodi danes redkokje na svetu.

lp

 

Drago Ribaš

predsednik PVD Sever za Pomurje

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024