Policijsko veteransko društvo Sever Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota
E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

Podpis Aneksa o pristopu Šiftarjeve fundacije FILM

Datum: 10.07.2024

Ustanova je postala članica KoDVOP
V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je v petek, 24. maja, potekala slovesnost ob podpisu aneksa k dogovoru o ustanovitvi Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja (KoDVOP) z Ustanovo dr. Šiftarjevo fundacijo.

VIDEO

Sporazum o ustanovitvi regijske koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja je bil podpisan 25. aprila 2019 na slovesnosti v Mestni hiši Ljutomer. Člani in članice podpisnic so se po zgledu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije zavezale, da bodo delovale v javnem interesu na področju obrambe, ohranjanju vrednot boja za lastno državo in narodovo samoohranitev, razvijanje domoljubja in rodoljubnih tradicij, ter si bodo prizadevale za ohranitev miru in sožitja med narodi. V vseh letih skupnega dosedanja delovanja koordinacije so v njej povezane domoljubne in veteranske organizacije organizirale številne odmevne skupne aktivnosti, aktivno sodelujejo s šolami, na SOBRI v Gornji Radgoni, organizirajo literarne natečaje za mlade v regiji,..

Svečani podpis akta o sprejemu Ustanove v KoDVOP je bil sicer osrednji del srečanja vodstev in članic ter članov domoljubnih in veteranskih organizacij pomurske regije v Vrtu spominov in tovarištva – to je bilo prvo tako srečanje v Vrtu na Petanjcih.

»Ustanova sicer že dolgo na različne načine sodeluje z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami v pomurski regiji. Lani se je pojavila pobuda, ki je bila vzajemno sprejeta, da bi se naša ustanova tudi formalno vključila v koordinacijo. Danes bomo formalno podpisali akt o tej priključitvi. Ta formalni akt povezujemo z prvim takim srečanjem članov veteranskih in domoljubnih organizacij tukaj v Vrtu spominov in tovarištva,« je uvodoma povedal predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar.

Prisotne na slovesnosti je uvodoma pozdravil župan občine Tišina Franc Horvat. Slovesnosti so dali še dodatni, posebni pomen praporščaki s prapori vseh domoljubnih in veteranskih organizacij. Vlogo in pomen delovanja koordinacije in njene razširitve še tudi z Ustanovo pa je še posebej poudaril v svojem pozdravnem nagovoru predsednik Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije Janez Podržaj.

Slovesnost je z izbranim programom obogatila pevska skupina Prekmurci.

V okviru dogodka pa je predsednica Zveze društev general Maister mag. Lučka Lazarev Šerbec v čast obeleževanja letošnjega Maistrovega leta zasadila »Maistrovo lipo«. »Letos mineva 150 let od rojstva in 90 let od smrti generala Maistra. On je v sebi vseboval esteta, pesnika, umetnika, skupaj z borcem in vojskovodjo. Zelo je ljubil naravo. Če ne bi bilo Maistra in ne bi branil severne meje, se tudi Prekmurje ne bi moglo priključiti. Zdi se mi prav, da tudi v tem koncu posadimo Maistrovo lipo,« je ob tem poudarila predsednica Lučka Lazarev Šerbec in dodala, da bo Maister tako postal delček Prekmurja.

Srečanje, ki se je sicer začelo z vodenim ogledom Vrta spominov in tovarištva se je zaključilo s prijetnim tovariškim druženjem vodstev, članov in članic domoljubnih in veteranskih organizacij te gostov.

Uprava Ustanove

» Vse novice in obvestila


Politika zasebnosti in varstva podatkov

Policijsko veteransko društvo SEVER za Pomurje
Arhitekta Novaka 5, 9000 Murska Sobota

E-pošta: sever.pomurje@gmail.com

PVD Sever Pomurje 2024